jueves, 2 de agosto de 2012

Guan Yin, ea a auzit țipetele lumii.


Dânsul Guan Yin sau dânsul cu o mie de mâini este un extraordinar dans chinezesc executat de persoane surdo-mute. Denumirea sa vine de la numele unei zeițe budiste Guan Shi Yin, zeița ce simbolizează compasiunea.
 
  Denumirea dânsului Guan Yin vine de la numele unei zeițe budiste, Guan Yin (Guan Shi Yin), zeița ce simbolizează iubirea. Guan Yin este venerată în Orient pentru compasiunea, îndurarea și bunătatea pe care le-a arătat față de oameni. Figura feminină a zeiței este similară Fecioarei Măria sau zeiței Țara (zeița tibetană). Are un suflet bun și milos, răspunzând celor care îi solicita ajutorul sau se află într-o situație dificilă. Guan Yin este foarte aproape de sufletul celor aflați în suferința și nevoi.
 
 Poate însă că nimic nu exprimă mai bine personalitatea acestei zeițe decât numele sau întreg: Guan Shi Yin. Guan înseamnă "a privi", Shi înseamnă "lume", iar "Yin" înseamnă sunete, sunetele celor care suferă. Prin urmare, rolul principal al acestei zeițe este acela de a veghea asupra celor care suferă. Guan Yin este reprezentată uneori cu o mie de brațe sau ochi, gata să ajute pe cât mai mulți și să întindă o mână de ajutor celui care are nevoie.